Vecka 36


Sedan vecka 35 så känns allt ungefär likadant, det är bara en nedräkning till det som komma skal - vilket inte känns alls långt borta längre. Det är lite roligt för vissa dagar känner jag att vi har all tid i världen att tvätta bebiskläder och fixa iordning här hemma, medan jag andra dagar känner mig superstressad över att vi inte börjat med något sånt än. Antar att det är ganska vanligt. Graviditetsförvirring, hehe. Jag och lillan mår precis som vanligt, böjar få mer och mer ont i ryggen och har svårt att tex skala potatis, fixa mat osv, antar att det är pga att höjden på diskbänken är lite fel. Det domnar väldigt i revbenen när jag sitter, värker i ryggen när jag ligger för länge på sidan och trycker ibland så det är svårt att andas när jag ligger på rygg, så det är inte det lättaste att hitta sköna positioner längre, men det går!

Vecka 36
Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka
. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. I boken Mammapraktikan kan man bland annat läsa om praktiska sovställningar för höggravida. Passa annars på att fråga din barnmorska vid nästa besök. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.
10
madde

nu kan du se hur våran fisk ser ut i vattnet;)vet hur det där är,jag tyckte jag sköt allt framför mig när jag var gravid och tänkte ja men det kan jag göra sen och sen:)tiden rullar ju på

carolina

ja de är ju så fantastiskt vackert :)

och de va nog de första ja sa när vi kom ut och skulle börja promenaden ... jag är liiiite som en tant :)

Åsa - mamma till Tindra

Ojojoj vad det hände grejer här :)

Det är inte långt borta för er nu :)Kramar

carolina

jo jag är hellre tant fromt time to time än olycklig :)

Sofie (gravid i vecka 26)

Gjorde en liten länk till dig i min blogg. Hoppas att det var okej.Önskar dig en trevlig dag!Kram

Caroline - Mamma till Jennifer

Fina bebismagen! :D

MALIN - Längtar efter min prinsessa!

Grattis till dig med vännen! Känner precis likadant som dig - vissa dagar känns lugna och vissa dagar får jag panik för att inte allt är klart och fixat i minsta detalj :)

Magen är lika fin som alltid!!Kramar!

Laila

ska bli så kul sen när bebisen kommer ut:)

angela

Vem bar den otroligt snygga kavajen bäst? Kim kardashian eller Whitney port? Kika in min blogg och tyck till :)

Lina - mamma till Milla

Jag känner igen den där förvirringen, antingen är man superstressad eller så tycker man allt känns lungt! =) Jag ångrar att jag stressade så mycket med alla förberedelser innan, inköp och sånt. Man hinner det med en bebis också! Det är lungt =)Mycket av det man köpt innan har vi inte ens använt ännu. Lycka till med allt!

Annonsera här »