Suga på tummen


Ni som hängt med ett tag, vet att Lova inte tog nappen fören hon var runt 5 månader. Då var tanken att hon bara skulle ha den när hon skulle sova och inte klarade att komma till ro utan mammas bröst, något vi önskade att undvika då jag tänkt sluta amma under sommaren. Nappen har varit en fantastisk liten grej som verkligen gjort susen för Lova och hennes snuttbehov. Här om dagen fick jag frågan "Varför har Lova nappen så ofta? Skulle hon inte bara ha den när hon skulle sova?" och det var absolut vår tanke, men här under ser ni lite vad bra nappen är även på andra plan än att komma till ro. En napp är lättare att vänja av än en tumme, för tummen har man alltid med sig, tänker vi.

Nu börjar hon dock bli stor och nappen är nästan ett måste för att hon ska somna, vilket vi absolut vill vänja av, så vi har har tänkt att trappa ned på den nu, lite beroende på hur det går med hennes tumme. Ja ja, nu ska vi iväg och träffa Jenny och Alice, såhär ser lillfian ut idag. Tunikan kommer från H&M och scarfen är från KappAhl. Till det har hon sin blå kappa och nu kan ju gissa hur söt och lillgammal hon ser ut? Underbaring :)

29
sandra

heej madeleine jag vill jätte gärna att du svarar på frågan!? jag undrade om du kunde visa ditt hus med webkamera! och jag skulle jätte gärna se lovas rum och vad hon har för saker och vart hon sover! jag tycker din blogg är underbart med det är en sak som fattas och det är att du varje vecka gör en video klipp men lova och vad hon gör, typ i 10 minuter?

melissa

hej kan du visa lovas rum!

sara

oh lova är såå vacker!

Mia ☆

Vi kör också på napp, och även i vårt fall har det blivit mer än vi tänkt då lilleman annars tar till tummen. Men tandhygienisten vi träffade på BVC sa att det inte är någon fara än på länge med nappen, så vi har tid på oss med avvänjningen =)

angelina

måste bara fråga är du nöjd med kameran? :)

Josefine

ja det är ju verkligen så, man tänker ju att det kanske inte är så mycket olikheter när länderna ligger så pass nära varandra och man förstår språket ganska bra ändå :)angående tummen och nappen så tror jag verkligen att det är lättare att vänja av nappen än tummen. Jag sög på tummen tills att jag var 7 år gammal och fick även tänderna i överkäken formade efter den. Det gör att jag nu har ett överbett (som inte syns) men som gör att jag inte kan bita av vissa saker (ex, gurka, skinka och annat) så jag får bita från sidan.. mina föräldrar försökte med allt från barbiedockor och "stopp-och-väx" men det funkade inte ;) haha

Anonym

Nee men så söt :)Tänkte jag bara skulle kika in här, för att kolla om du läst min kommentar, under "midsommardrömmar" ?

Hade lite frågor där, så det va mest därför jag undrade :)

så om du har tid, så kan du väl kika in där, och järna skriva mig ett litet svar.. men bara om tiden finns där, annars så kan vi ta svaret någon annan dag :) ingen fara.

Ha det bra, och hej så länge :)

Seema, Mamma till elvira och leon

Nee men så söt :)Tänkte jag bara skulle kika in här, för att kolla om du läst min kommentar, under "midsommardrömmar" ?

Hade lite frågor där, så det va mest därför jag undrade :)

så om du har tid, så kan du väl kika in där, och järna skriva mig ett litet svar.. men bara om tiden finns där, annars så kan vi ta svaret någon annan dag :) ingen fara.

Ha det bra, och hej så länge :)

Anna-mamma till Vincent

Vincent tog napp från dag 2:). För några veckor sedan slutade han med napp själv och valde sin älskade tumme:). Gulligt men svårare att vänja av:D Kram

Anja - 17 & mamma!

Man ska sluta med nappen runt sex månader för då slutar sugbehovet för dom små och blir mer ett psykiskt beroende istället, och om man inte slutar då så ska man sluta när dom är runt tre år och man kan diskutera med dom om det! Sabina fick ha kvar sin napp hon.. :/

Rosahjärtan

Låt henne ha nappen om den inte stör sömnen. Barn blir som sagt äldre & det blir lättare att vänja av en napp än vad man tror, regler & gränssättning you know! =)

Sofia - Wilburs mamma ♥

Jag försöker undvika napp, men om han börjar suga på fingrarna så blir det napp på en gång. :) Hittills har han fått ha nappen en gång när han var grinig i bilen och vi skulle åka 35 mil, som tur är så har han inte velat ha den sen dess :)

Malin & Prinsessan

Vi tänker samma där, bättre med napp än tumme!

Jolie får ha sin napp när hon ska sova och när hon är ledsen men inte annars. Det fungerar så bra nu så just på den biten är vi nog lite fega och tar "fighten" om nåt år istället, hihi :)Lova är förövrigt så fin idag! Älskar hennes söta tunika. Och jackan är ju underbar!Kram!!

Therese

Jag tänkte precis som ni och var jätte rädd för tummen! :)Nappen hjälpte mej att sluta nattamma och har varit ovärdelig i situationer när det varit omöjligt att få Thelma att komma till ro. Men jag läste att när de börjar äta riktig mat alltmer så avtar sugbehovet (som de föds med för att överleva) och vill man få dem att sluta med napp så var 7 månader en bra tid att försöka med det (innan de kommer i separationsfas). Vi testade för jag tyckte inte nappen hjälpte henne de gånger hon var hysteriskt ledsen när hon skulle sova, då slet hon bara ut den i ilska. Sagt och gjort vi bara slängde alla nappar och hon har inte haft nån sen dess, har gått hur bra som helst. Visst hade hon säkert blivit lugnare med napp de gånger hon är gnällig men nu får jag istället anstränga mej på annat sätt för att hon ska vara nöjd.

Vi sa att om hon börjar med tummen så återinför vi nappen, men det tänker vi inte göra. Det är så otroligt skönt att slippa alla nappar som ska med överallt, när den ramlar ur på natten eller i bilen och att barn med napp gärna vill ha den oftare än bara vid vila och kan leka med den i munnen. Det är för och nackdelar både med napp och med tumme, jag tror inte det spelar nån roll hur man gör bara det som funkar för en själv och barnet.

Hur som helst så åker Thelmas tumme in ibland när hon börjar bli trött men hon ligger aldrig och suger på den innan hon somnar :) Lycka till hur ni än gör!

Kram på dig!

Emma-mamma till 2, en i himlen och en på jorden

Oj vilken söt scarf! Passar henne jätte bra :)

här slutade Wilmer suga på ´nappen helt frivilligt runt 7 månader tror jag det var. Den ersattes inte av tummen. Jätte skönt!BS: nä det är nog svårt för någon som inte varit med om det som vi varit att förstå.. Men en viss aning kan man nog alltid ha. Tack!kram

Liselotte,22 år & mamma till Lilly 2 år & Léone född 28/11-10♥

Här hemma tänker vi lika. Vi har nappen då det blir lite även säkerhets sak när man ska sova eller om man blir jätteledsen. Men viss åker nappen även i dom gånger den kanske inte riktigt behövs =)Men nu är ju Léone en liten klurig tjej som faktiskt ofta bara leker med nappen om hon inte är sugen på den riktigt. Hon kan nämligen plocka ur och sätta i den själv sedan ett bra tag tillbaka. Och detta gör att vi vet att hon inte är beroende av den på samma sätt som förut. Så nu är den "viktigast" när det är sovdags.Och det är precis som med Lilly. Hon lekte mest med den när hon var runt 10 månader eller något sånt så när hon fyllde 1 tog vi bort den helt dagtid och hade den bara nattetid eller vid bilresor. Och när Léone var någon månad tog vi bort den helt så hon har nog varit nappfri helt i 6 månader snart =)Och detta planerar vi att kopiera med Léone.Kram

J.G~

Oh so cuuute baby :')Kram~!

Eva

jag tycker det är konstigt att folk verkar tycka att det är något dåligt att använda napp. Nappar har använts i alla tider för att barnen har sugbehov. Det lugnar dem och det är ju knappast något dåligt! Fortsätt med nappen ni, hon kan lugnt fortsätta länge till innan hon behöver vänjas av.

perfekta frun

Å vilken vacker varelse! Har en liknande dregelscarf till min lilla, från Prada. Helt underbar! Kram till er!

Tofva. Alfies Mama

Vad skönt att hon endå tog nappen till slut. Alfie har ÄNTLIGEN tagit den nu, 5 veckor senare:P Han är också riktigt snuttig o tuttig. Visst det är väll mysigt, men inte sååå mysigt! :/ Man blir ju mer fri om man kan ploppa in nappen vid behov. Tror inte det blir så himla svårt för er att avvänja henne vid nappen. Det måste väll endå vara bättre att ha napp än att suga på tummen? ÄR det inte då man måste ha tandställning som äldre, eller har jag fått det runt bakfoten? :)

Anna

När vi va hos tandhygienisten för att få information, sa hon att barn ofta har ett stort sugbehov fram tills de är drygt 3 år. Hon sa att det är lagom att börja försöka vänja av vid 2 - 2 1/2 års ålder.

Tess

Äsch...Junie använder tummen, pekfingret, sina tår eller varför inte hela foten/handen och nappen..det som är närmast brukar åka in i munnen och hon är supernöjd med det. tyvärr åker ju alla gosedjuren in i munnen också och böcker men så länge hon är nöjd tänker jag.. ;) Jag hade först tänkt att försöka vänja henne av med den till jul när barnen här i Norge lämnar nappen till nissen genom att hänga upp den i granen..så sött för övrigt! :)

Men kan ju hända att hon är för liten..en ett-åring förstår väl kanske inte riktigt det men det skadar väl inte att försöka tänker jag.

Nea- 2barnsmamma till en 08:a & 09:a

Jag har två nappÄLSKARE..eller nä beroende! nu har dock min son 3 år slutat. Vi beslutade tillsammans med honom att det var dags och det gick så jääkla smidigt. Vi blev så chockade. Tandhyginisten sa att om man slutar med nappen runt 3 års åldern så har det ingen inverkan på bettet. För då går (om det nu blivit ett sk napphål) det tillbaka av sig självt. Julia tar fortfarande nappen, hon är jätteduktig och har den bara hemma, inte på dagis och inte när vi är ute å så. Vi låter henne ha den tills hon är 3 hon med om hon inte slutar tidigare vill säga. Annars har jag för mig att sugbehovet försvinner vid 8 månaders ålder. Men Jamie kan fortfarande gå runt och suga på fingrarna, han har fortfarande det behovet och säkerheten. Kram

Magdalena

En annan aspekt är att man kan leka med nappen i munnen, men det är svårare med tummen för den använder man ju i leken. Så tummen används oftasre just som tröst än vad nappen gör. För nappbarn vill oftast ha den jämt!Min äldsta hade napp till hon precis fyllt fyra. Den yngsta vägrar napp överhuvudtaget (fast hon tar inte tummen ofta heller, har väl inget stort sugbehov tänker jag). Olika barn har olika behov och det dröjer länge innan Lova av tandskäl bör sluta. Däremot är det ju en god idé att försöka hålla det till tröst och vila. För när de väl börjar prata är det hopplöst att höra något med den där grejen i munnen. :)Tack för en trevlig blogg!

Sandra - mamma till Levis

Levis får bara nappen när han ska sova eller är ledsen men jag funderar på att försöka sluta med den nu när han blir 7 månader eftersom han ändå inte alltid vill ha den och på natten vaknar och gnäller tills han får den ibland.Men som sagt, mkt hellre napp än tumme, även om det är väldigt gulligt när de suger på tummen. :)

Sara

Hon är ju så söt så man får håll i tänderna ;)

kärlek och trots

Filippa sög på tummen tills hon var ett år sedan slutade hon helt av sig själv över en natt. Man är oftast så orolig och nervös över grejer som löser sig automatiskt. Jag var dock aldrig orolig över tummen =) Min kompis som hade napp tills han var 2,5 då gav han dom till tomten och frågade aldrig efter den. Jag tror man nojjar mkt över saker som skall hända i framtiden och som oftast blir bra. Mitt tips är att ni kan låta Lova ha sin napp om hon är nöjd med den och sedan sluta runt 2 år. Kanske slutar hon med den tidigare oxå man vet aldrig.

Linnea (med dotter Saga)

Läste att 7 månader är en bra tidpunkt att sluta om man vill bli av med nappen. Sedan utvecklar barnet separationskänslor och det kan bli psykologiskt jobbigt att sluta med napp. Då är det lika bra att nappen får hänga med till 2-årsåldern.Vi har precis börjat med napp nu vid 3 månader, bara när det är sovdags, men vet inte än om jag tycker att det fungerar så bra. Lugnar ändå inte tillräckligt för att hon ska kunna somna själv och sedan är det ett evigt istoppande av nappen så snart den trillar ur och hon vaknar till skrikandes.. Då lugnar den dock och hon somnar snabbt om, men det gjorde hon även tidigare utan napp. Skillnaden nu är att hon vaknar oftare, skriker och måste få nappen istoppad igen illa kvickt för att kunna somna om. Så tummen ner för napp hittills men det kanske blir bättre.

Madeleine - Mamma till Lova - Oslo

Linnea: Ja, jag har också hört något om strax över halvåret och här är det precis likadan som hos er. Senaste veckan/veckorna har Lova börjat vakna för att få nappen instoppad och det gör mig tokig. Så vi ska nog försöka vänja av den, eller iallafall trappa ned så den inte är ett måste :)Kramar!

Annonsera här »