Frågor&Svar

Är planen att stanna i Norge redan när nummer 2 tittar ut? Japp, två norskfödda barn ska vi ha, sedan får vi se vad framtiden bringar.

Hur är det med mammaledighet i Norge med nummer två, får Lova gå på dagis när du är hemma? Ja, du betalar massa pengar för din barnehageplats här, standardsumman är 2400kr och vissa privata ännu några hundralappar, sedan väljer du själv hur ska ska disponera platsen oavsett om du jobbar, är föräldraledig, arbetslös eller liknande.

Hur ser det ut i barnvagsdjungeln? Väldigt djungligt, haha! Har dock fått upp ögonen för en annan skönhet än de jag pratade om sist nu, något annat än vad vi tänkt från början, men kan ta det i ett eget inlägg.

Hur mkt har du gått upp i vikt? 4kg, till skillnad från med Lova då jag inte gick upp ett gram förrän runt vecka 15, antar att det är allt småätande? Hihi.

Hur är det med illamåendet? Sådär, är illamående varje dag och vissa dagar är värre än andra men det är ganska stabilt ändå och ibland känns det som att det är på bättringsvägen nu (dock inte igår, blä!), så jag håller tummarna för det.

När ska du till barnmorskan nästa gång? Ska lämna blodprover nästa vecka och sedan har vi rutin ultraljud i början på december som ligger närmst i tid - längtar!

Vad säger Lova om magen och bebis? Hon pratar om att mamma har bebis i magen och att hon längtar efter bebis och vill ha en liten bror eller syster, men egentligen förstår hon nog inte så mycket ännu, kanske mer när sparkarna kommer sen? Hon älskar bebisar och är väldigt fashinerad av de och berättar alltid när hon ser eller hör bebisar om vi är iväg och jag är övertygad om att hon kommer bli världens bästa storasyster, om än lite sotis, hihi <3

Tänker ni ta reda på om mini är en pojke eller flicka? Ja, vi klarar inte att hålla oss denna gången heller så hoppas inte mini är för blyg på ultraljudet, hihi, även om det såklart inte spelar någon som helst roll!

Antar att nr 2 är planerad, blev du snabbt gravid den här gången eller fick ni ge det några försök? Vi är några lyckostar jag och min kära som "fått till det" direkt båda gångerna, otroligt tacksam för det och känner så med de som sliter.

Jeg bare lurte på om du visste du var gravid denne gangen før du tok testen? Jag var precis som när jag väntade Lova innan jag tog testen. Arg som ett bi och ville bara få ut all frustration som liksom kom kokande ibland. Helt galet. Och ledsen, väldigt, väldigt känslig och grät på trikken påväg hem från city en dag minns jag, utan anledning. Dessa hormoner alltså... ;)

Vad har ni funderat på för namn åt nummer 2? Jag har ett pojknamn som jag jobbar på här hemma, klingar så fint ihop med Lova men Micke behöver jobbas med lite där, haha. Tror ju dock att det är en tjej och där står det helstill, återkommer i den frågan.

När är du beräknad? Lite olika men runt 4/5 fram tills att vi varit på RUL i december <3

Kommer ni stanna i Norge? Stundvis längtar vi hem till Sverige, men det är stora fördelar och nackdelar med båda länderna och vi tar det som det kommer, just nu bor vi i Norge och utgår från livet här.

Om ni flyttar tillbaka till Sverige, blir det dina eller Mickes hemtrakter? Det får vi ta som det kommer, det också, men Sundsvall känns absolut mest rätt just nu, om det skulle bli en hemflytt i framtiden.

Funderar på er boendesituation, om ni planerar att köpa lägenhet/hus i Norge eller om du tror att ni flyttar tillbaka till Sverige? Vi ska hyra en större lägenhet nu och sedan får vi se vad framtiden bringar, hus är dock väldigt dyrt i Oslo så blir det köp av bostad här så blir det lägenhet.

Hur går det för er gällande nytt boende? Vi ska på visning på en superfin lägenhet idag, håll tummarna!

Nu när ni söker nytt boende, är det en 3:a eller 4:a ni vill ha? En 3:a i första hand, men hade något lagt en 4:a till samma pris och standard i händerna på oss hade vi såklart inte tackat nej.

Kommer Lova också att vara hemma när du är mammaledig, eller kommer hon fortfarande gå på förskola? Hon kommer vara på barnehagen, hon älskar älskar älskar att vara där, men inte fulla dagar.

Har du fast jobb eller vikariat – hur blir det med mammaledigheten när du hinner jobba så kort? För att få mammapengar behöver du jobba 6 av de sista 10 månaderna innan du går på föräldraledighet och det hinner jag göra, mammapenningen basseras sedan utifrån din lön och du får antingen 100% i 8 månader eller 80% i 12 månader.

Jag undrar hur länge du tänker jobba innan du går hem på mammaledighet? Standard är till 3 veckor innan bebisen är beräknad, så jag hoppas och satsar på det.

Planerar du att arbeta heltid hela vägen? Ja, det gör jag, heltid här är ju en timme kortare dagar än i Sverige.

Vad jobbar du med nu? Jag är anställd som "salgskoordinator" i ett telecom företag.

Vad sa din arbetsgivare om att du blev gravid direkt när du fick jobbet? Eller visste de redan om det när de anställde dig? Jag visste inte själv att jag var gravid när jag fick jobbet, men berättade det för några veckor sedan och var så så så nervös innan men de tog det bra, trots att hormonstinna mamman här satt och hulkade fram det, haha.

Känns det inte ännu jobbigare att bo långt ifrån familjen nu då ni ska få ett barn till? Jo, det ska jag inte sticka under stolen med att det gör, men det har gått super med ett barn hittils så kanske det rullar på bra med två också? Vi får bara låta tiden utvisa hur framtiden ser ut.

Hur många barn vill ni ha? 2 eller 3, får se hur det är att ha två först tror jag, haha.

Hur går planering kring bröllopet? Blir bröllopet i Sverige eller i Norge? I Sverige, men det är ju först näst nästa sommar så det är inte så väldigt mycket vi kunnat planera ännu, men drömmer gör vi såklart, och längtar.

Hur funderade ni kring hur långt emellan Lova och mini ni ville ha? Tänkte ni mycket praktiskt, vagnar, dagis etc? Jag är en person som går efter hjärtat och handlar ganska impulsivt så nej, jag är nog inte så väldigt praktisk av mig men min man är duktigare på sånt så vi kompletterar varandra ganska bra där, hihi. Jag tror att man alltid löser det, bara på olika sätt och väldigt få sätt blir inte bra i slutändan.

Lova, hur mycket svenska pratar hon nu, eller blev det som du trodde, sworsk som du säger? Haha ja, lite svorsk är hon, men hon pratar egentligen svenska än så länge bara att hon byter ut vissa ord till norska, eller kör båda efter varandra. Det lär dock bli mer och mer norskt med tiden skulle jag tro, så sött.

Talar ni enbart svenska med Lova? Ja, allt som oftast även om det ibland smyger in norska i vårt tal också, men vi försöker hålla på svenskan även med henne och även om hon säger vissa ord på norska.

Kommer Lova ha undervisning hemspråk i fsk/skola om ni fortsätter bo i Norge? Nej det tror jag inte, språken är så lika, även om de samtidigt är så olika.

Jag har små klurat lite på ert kommande bröllop. Blir det att ni skjuter lite på det nu i och med mini eller är planeringen fortfarande igång? Vi planerar, eller är fortfarande lite i drömfasen. Men som jag sa i somras så är det inte så realistisk ekonomiskt med nästa sommar utan sommaren efter det och det känns ju ännu mer rätt nu som vi får mini i maj, hihi, och det satsar vi fortfarande på.

Hur länge ammade du Lova? Hur länge ska du amma mini? Tills hon var 7 månader tror jag? Försökte trappa ned och bara köra kväll då men mjölken sinade, satsar på 6-12 månader nästa gång också.

När gav ni Lova pure/gröt osv? Hon var en riktig liten gröttjej och åt det som kvällsmat och ibland frukost från runt 5-6 månader och till strax över året.

Jag såg att du och din fästman ska gifta er och jag undrar om vi får vara med i era planeringar? Utan tvekan, det ska bli så kul när planeringen drar igång på riktigt :D

Vet du om läroplanen typ är densamma i Norge som i Sverige? Tänker du på skolan? Vet tyvärr inte alls, det känns så långt kvar dit.

Kan inte du visa dina bästa inredningstips? Eftersom vi varit i ett "vi-ska-start-flyta"-modus så länge så har inredning blivit lite åtsidosatt här hemma senaste året, men så snart vi funnit vårt nya hem lovar jag att det blir mycket mer sånt. Åh så roligt att få inreda och känna sig hemma på riktigt igen, framåt i tid.

Kan du inte komma med lite nya fototips? Mer än gärna, kom med förslag så jag vet vad ni vill veta mer om bara så ordnar jag absolut det.

Kan du inte gör fler videos? Åh jag vet inte, det känns så konstigt och tillgjort på något vis, haha, men ska fundera på det.

Plattar du håret? Eller har du så platt ändå? Jag har platt och tråkigt hår, lite självfall på vissa ställen som jag ibland lockar fram eller plattar till, men det går i perioder och just nu är det allt som oftast bara som det är.

Vad använder du för hårprodukter, märken osv? Jag är så dålig på sånt där, men Dumb Blonde shampoo och balsam och batiste torrshampoo, både den som bara fräschar upp men den med volym är ett måste varje dag för att håret inte ska ligga platt på huvudet. Det är väl i princip bara det jag använder.

Vad äter du till frukost? Är en periodare men just nu är det enda som går ner ordentligt rostat bröd med bara smör och juice, annars älskar jag frukost och på helgerna brukar vi ha massa olika.

När går du upp på morgonen, hur ser en dag ut för dig/er? 06:30 när jag jobbar och runt 8-9 om jag får sovmorgon, gillar inte att sova bort dagen. Och dagen, den är ju såklart väldigt olika från dag till dag och beroende på veckodag men jobb, middagsfix, lek med trollis, nattning och sedan soffhäng är en typisk vardag hos oss. Väldigt standard.

Vad använder du för smink, märken osv? Väldigt blandat, har skrivit ett inlägg om det här.

Sminkar du dig varje dag? Hur isf? I princip, men vissa dagar bara med mineral foundation och ögonbrynspenna, det går av bara farten för mig.

Undrar vart kjolen i detta inlägg http://www.alltforforaldrar.se/madeleines/2012/10/09/ar-ni-som-mig/ ifrån? Gina Tricot, men tror kanske den är 8 år gamal eller något sånt, tyvärr.

Blogg - Frågestund - Frågor - Gravid - Gravidblogg - Mamma - Mammablogg - Svar
13
Christina

Vilket trevligt generöst inlägg med många svar :)

Elin

Rolig läsning! :)

Annica

Härliga svar och underbart genomtänkta frågor med. :)

Nena: Foto - DIY - Inredning

Åh så kul att läsa :) Bästa frågestunden jag läst på länge :)

michaela- med syskon i magen ♥

skoj att läsa. och jag håller alla tummar för er idag!!

Mette

Nej! Menade förskolan, det finns ju även en läroplan från förskolan. :)

Svar: Ja den ser nog lik ut, vet inte helt hur den ser ut i swe dock men de har fin läroplan i barnehagen här :D
Madeleine

Hanna

Kul att läsa. :-)

Jessica

Jag kommer ihåg att Lova inte ville ha napp i början, men ser nu att hon har det. När och hur fick ni henne att använda det, och vad provade ni för nappar?

Mandy & River - I väntan på liten nr2.

Kul att läsa =)

Frida

Vad skoj att läsa dina svar!

stor kram till dig!

Linda Blom | bebis i magen ♥

Bra svar, fina vän!! : )Du jag fick se denna (http://www.emmaljunga.com/se/Barnvagnar/Hitta_din_modell/NYTT!_Monkey_&_Double_Monkey-1681.html ) Har du spanat in den? Där kan du ha sittdelen vänd mot dig också :D

Mirlinda | Aurelas mamma | Mode | Inredning

Tack för alla svaren, så kul att läsa :D

Anna-Mamma och Socionom

Roligt att du delar med dig till oss!:)

Annonsera här »