Sociala Medier

Lutar mig tillbaka med en kopp honungsté medan lilleman vilar. Vaknade nämligen med tjock hals imorse, inte helt oväntat eftersom de andra också är krassliga. Hoppas att det hjälper lite.

Vi har inlett smartphoneförbud här hemma om eftermiddagarna. Eller, förbud är ett sånt tråkigt ord, tror inte helt på förbud men kommer inte på något bättre just nu. Det är inte så att vi varit helt galna alltså, men jag tycker att det är skrämmande att läsa om hur det eventuellt kan påverka barnen när mamma eller pappa då och då tittar ner i en mobiltelefon istället för att vara hundra procent med i det som sker.

Vi har så få timmar tillsammans allihop, speciellt om vardagarna, och de timmarna vill vi ha fullt ut så från och med nu ligger telefonerna huvudsakligen i sovrum eller hall tills dess att barnen lagt sig. Det är ju bara en dålig vana det där med att kolla läget i dom sociala medierna i tid och otid. Osunt på flera olika sätt, tror jag.

Underbart höstväder ute idag, tog en extra sväng innan handling i förmiddags, så härligt!

19
michaela ♥

vad roligt att läsa. sen en vecka tillbaks är det extra skärpning här hemma också. jag är ju ofta hemma med båda barnen själv så något totalförbud när de är vakna har jag inte satt upp. men det är så lätt hänt att man så fort det blir en lugn stund plockar upp telefonen. de stunderna storbarnet får lov att titta på tv om dagarna (brukar oftast bli en gång på morgonen, en vid em-mellis (nu) och en på kvällen) då kan jag med gott samvete koppla av med telefon eller dator.

jag tror inte att barn mår dåligt över att föräldrar gör något annat ibland. barn behöver inte ha ALL uppmärksamhet hela tiden MEN med alla dessa sociala medier så blir det nog lätt lite för mycket åt det hållet. smart att tänka till lite ibland alltså :)oj. halv roman här haha. kram på dig ♥

Svar: Samma här! Inga totalförbud på dagarna, men skärpning på mig när jag är hemma med barnen (eller barnet) och sedan just den där tiden om eftermiddagarna som vi har allihop, från att vi äter middag till att barnen ska gå och lägga sig, där ska vi sluta upp med "lägeskollandet" - kan komma på mig själv med att ta upp telefonen efter middagen nät vi fortfarande sitter vid bordet till och med, fy!Inte bara för barnens och familjens skull heller tänker jag, utan för ögonen, hjärnan, ibland är det nog sunt att bara vara även om man inte sover ^^Kramar <3
Madeleine

Kajsa

Vi bestämde precis samma sak hemma hos oss igår. Det finns ju inget i de där telefonerna som är viktigare än skatten hemma.

Sama

Ja, alltså - hur klarade vi oss när vi växte upp egentligen? Jag är 26 år och känner mig inte speciellt gammal, men när jag tänker på att vi skrev på skrivmaskin när jag var liten, bara hade kassettband om man ville lyssna på musik, var tvungen att slå i uppslagsverk när man ville veta något (googla gick ju inte) osv så känner man sig bra gammal - och undrar hur man klarade det? Glad för utvecklingen som blivit, men samtidigt SÅ sunt att bromsa den lite också, att vara i nuet mer:)

Svar: Jag brukar också tänka på det, och ännu mer hur vi kommer att känns om 25 eller kanske 50 år från nu - kommer TV och smartphones, dagens bilar och annat som är typiskt för nu vara "såå gammalt"? Det är både häftigt och skrämmande! Men ja, vissa delar är nog sunt att bromsa lite tror jag också, iallafall inte slukas för mycket :)
Madeleine

Emmelie Johansson ♥ mamma till L

Klokt av er. Jag vet att jag själv egentligen borde göra något liknande, om inte för dotterns skull så lika mycket för min egen. Mån måste ju inte hela tiden veta vad alla andra gör och tycker. Får nog fundera ut något här hemma med :)

Svar: Ja samma här, jag har så lätt att få spänninghuvudvärk, migrän och har ju en jättedum nacke och mobilanvändandet gör det ju inte direkt bättre! Värst är jag på kvällarna när vi ser på TV (direkt det kommer reklam eller blir dåligt, läskigt eller så) men igår lät jag faktiskt telefonen ligga kvar i sovrummet - små steg! Hihi :D
Madeleine

Michelle - I väntan på vår prinsessa

Har själv sagt åt sambon att vi ska sluta med telefoner när vi kommer hem från jobbet, helt sjukt hur mycket tid man spenderar med telefonen. Kram :)

ZaraT

Vi har också dragit ner en hel del på att ta fram mobilerna på eftermiddagarna. Vi började för några veckor sen och påminner varandra.

Skrämmande hur van man kan bli av att bara kolla igenom t.ex. IG och FB hela tiden och om man tänker efter, så märker man hur barnen reagerar när man inte ger dom uppmärksamhet när de ber om det. Kraam!

Svar: Ja jag är glad att jag inte använder FB - en sak mindre, haha! Men ja, det är helt otroligt hur beroende man kan bli av något så oviktigt!Kram vännen, saknar er!
Madeleine

Gunilla

Ni är underbara ni, vad kloka ni är. Barnen känner o ser att telefonen är så mycket viktigare än dom. Finns t.o.m fall där det hänt olyckor med barn när dom vuxna varit så inne i telefonen att dom inte har tillsyn om sina barn. T.ex vid bad o vatten o i trafiken m.m Tur att era barn har er som föräldrar!! Kan inte vara så kul som liten o tävla om uppmärksamheten med en telefon. <3

Svar: Ja fy, jag har också läst det, så hemskt :(Kramar från oss <3
Madeleine

Emmelie - Mamma till Ebba och Hugo

du det där har jag tänt på SÅ länge. Jag kan få så otroligt dåligt samvete när jag gång på gång kikar telefonen. Det är ju inget livsviktigt men instagram och facebook är ju nästintill som ett beroende. Jag ska verkligen ta tag i det och på allvar försöka minska ner användandet"

Janni - Mama till Lilly & Loah

SÅ bra att du tar upp detta Madelene! Vi resonerar på samma sätt och jag har köpt en "mobilförvaringslåda" där mobilerna ligger, både våra egna och när vi får gäster. Det är dags att börja fokusera mer, vara i stunden och njuta av varann. Det är ju sjukt egentligen när man sitter med varsin mobil i soffan. Umgås, herregud! Särskilt viktigt kring barnen. Tänka på vad vi lär dom!

Svar: Men vilken smart grej! För ja, det är ju inte bara barnen det går på utan oss människor generellt, hur vi umgås, vad vi lägger våran tid på, energi, hjärnan arbetar ju varje gång man surfar runt sådär och bara ska kolla för tionde gången!
Madeleine

Susanna i Oslo - mamma till Melwin

Så bra gjort av er! Jag är också inne på det att vi ska ha det så hemma för jag tror att barnen faktiskt känner av att de blir bortprioriterade. Tyvärr kan jag känna att både jag och mannen är lite väl beroende av att sitta med mobilerna men att vi nu får skärpa oss. Tyvärr vet jag inte om alla i huset är lika eniga :(Hoppas ni har det bra annars! KRAM på er!

Svar: Ja man blir ju tyvärr det, det är ju en dålig vana som man ju nästan gör utan att ens tänka på det? Skrämmande! Ja, skärpning på oss, hoppas du får med maken :DKramar, får se till att ses snart igen!
Madeleine

Malins Blogg | PT - Mamma - Lifestyle

Så klokt vännen <3Vi (jag) drog ner rejält på användandet av mobilen innan sommaren men sedan har det tyvärr eskalerat i höst igen. Så nu är det nolltolerans här med. Tror det är viktigt för både mig och Jolie, dessutom SÅ mycket roligare att vara med på allt ju :DPuss!!!

Svar: Ja det går väl i vågor kan jag tro men skönt att man är medveten nu iallafall och jobbat mot det! Puss finaste <3
Madeleine

Oslo på svenska - nybliven tvåbarnsmor

Åh så bra! Vi behöver också jobba på det! Kram!

Lisa

Ett sunt tänkande tror jag! Man missar verkligen mycket som händer runt om och har man dessutom småbarn är det ju bra att ha 100% fokus på busarna! :) det är nog dags att inse även för mig! Blir lätt ett "bra tidsfördriv" om dagarna.

Kram och må gott!

Maria

Hej!

Vilken underbar kopp,var är den köpt?

Ha det så gott!

Svar: Åhlens! :D
Madeleine

Charlotte

Ni är såå kloka! Älskade koppen, vart har ni hittat den?

Svar: Visst är den fin! Så stor och mysig - finns hos åhlens :D
Madeleine

Jessica

Så sunt! Vi har gjort likadant sen i somras när vi hade semester då vi bestämde oss för att lägga bort telefonerna :) Bra beslut!

Hanna

Det låter sunt att låta telefonen ligga. Hoppas ni har en bra dag.

Rosanna

Jag kände precis samma sak när jag idag på sonens utv samtal fick höra att man är inte närvarande med barnen å jag har känt att jag mår inte bra av detta data användande plus mobila, jag funderar på att ta bort Facebook i mobilen, men då kan jag inte spela candy crush när jag väl är ensam åhhh vad drygt. Nej men jag får sluta logga in där så mkt. Idag när vi kom hem tog vi inte fram datorn å kollade youtube utan vi la pussel,läste böcker å pratade å hade kul istället :) kände mig så rofylld om man kan säga så.

Lisen

Jag försöker också hålla mobilen borta från min son (3mån) så ofta jag kan. Jag tror dels att man missar härliga "tillsammansögonblick", jag vill ABSOLUT att sonen ska veta att han går först och det jag tänker mest på är något som jag inte sett i dessa diskutioner; strålningen! Jag tror inte att det är bra att ha mobiler i närheten av småbarn dygnet runt eftersom man vet att deras skallben skyddar ännu mindre än hos oss vuxna. Jag hade heller aldrig mobilen i jackfickan under graviditeten- av samma anledning. Min mamma som är förskolelärare berättade om en finsk forskning där de kollat på hur alla trådlösa apparater vi har påverkar barn. Inga bra nyheter. Där råder de tydligen gravida att inte använda mobiltelefoner alls..... Värt att tänka på tycker jag!

Annonsera här »