Med enkla medel

Sådär ett par efter alla andra, men hur fint är det inte med marmor? En skärbräda fick följa med hem då vi var på åpningsfest på vår lokala inredningsbutik. Perfekt både som inredningsdetalj och till servering.
 
 
Tycker det är SÅ viktigt att handla i lokala butiker som man ju så gärna vill ha i närheten. Med jämna mellanrum iallafall, inte bara för att alltså utan när man ändå ska ha något speciellt. Att Inte bara titta inom och shoppa online även om jag vet det är behändigt ibland. Tycker det är så synd att många stadskärnor blir mer och mer glesa då köpsenter och webshoppar tar över.
 
Och det där ogräset jag knipsar av då och då påväg hem. Älskar det. Där kan vi snacka om att piffa upp hemmet med enkla medel. Nu ska jag jobba på här hemma så att jag är redo för fotojobb på västkusten i övermorgon. Så kul!
 
 
4

Redigeringstips - Camera Raw

Att fotografera i JPEG eller RAW format, för mig som fotograf är svaret enkelt, jag önskar att redigera mina bilder så som jag själv önskar och vill därför inte att kameran ska pressa ihop den till en färdig JPEG bild åt mig. RAW-filer tar lite, eller ganska mycket, större plats på minnet men det är värt det och med få sekundrar i Camera Raw, bildbehandlingsprogrammet jag använder tillsammans med Photoshop, kan man lyfta en bild makant.
 
Här under kommer mina typiska steg. Det allra första jag gör efter en fotografering, är att titta igenom bilderna i Adobe Bridge, välja ut favoriterna och sedan öppnar jag upp dom i Camera Raw.
 
Här har vi en smått underexponerad (men ofta behöver man hitta det perfekta mellanläget mellan under- och överexponerat för att inte få helt utfrätt, alltså vit, himmel när man som mig är glad i motljus) RAW-fil i ganska kalla toner, direkt ur kameran.
 
 
 
Det första jag gör är att dra upp exponeringen något för att ljusa upp bilden, sedan sänker jag högdagar (alltså de allra ljusaste partierna i bilden) om jag tycker att det blivit för ljust och framför allt hittar den vitbalans jag önskar. Ibland kan det vara klurigt men prova er fram, här gick jag för lite varmare toner.
 
 
 
Ett av mina favoritverktyg. Jag, som ju är himla förtjust i ljusa bilder, aktiverar alltid objektivprofilkorrigeringar, drar tillbaka förvrängning till 0 och tar bort om inte all, som jag har gjort här, så mycket av vinjetteringen. Vinjettering är alltså namnet på det mörka som blir i hörnen på bilden, speciellt tydligt när man fotograferar med stor bländaröppning (alltså kort skärpedjup, lågt tal på "f"). Detta är en smaksak, ibland behåller jag en del då det passar, men här tyckte jag inte att det gjorde det så då drog jag vinjettering upp till 100. Mycket ljusare intryck, detta är speciellt ett måste i snö om vintern tycker jag!
 
 
 
En till favorit. Vet många av er frågar om hur jag får sån skärpa i mina bilder och dels gör kort skärpedjup (med suddigt bakom/framför motivet) att motivet "poppar" mer och därför upplevs skarpare, men sedan är det faktiskt lov att lägga på lite extra. Var försiktig dock, drar ni upp skärpan för mycket blir bilden kornig så balans är det bästa. Och lilla reglaget under brusreducering förstås. Perfekt när man fotat i mörka kyrkor eller liknande, där man behövt använda högt ISO men vill få bort en del av brusigheten i bilden.
 
 
 
 
Sååå, det var kort och gott. Efter att jag gått igenom bilderna i Camera Raw får de alltid en runda i Photoshop också, men det kan vi ta en annan gång om ni tycker att det är intressant med såna här inlägg? Gilla gärna genom att trycka på hjärtat här under, alltid roligt med feedback!
 
22

Sista spurten

Familjen E i kvällskaos. Haha. Lova är helt galen. Och apropå E. Äntligen fick jag sms om att allting med namnbyte är registrerat även i Norge, så nu kan jag gå och ordna nytt bankkort. Tjiho.
 
 
Alltså jag har aldrig varit såhär redo för semester tror jag. Räknar neeer. 4 dagar kvar för resten av gänget och ytterliggare 3 för mig nästa vecka. Sedan åker vi. Föst värmland en långweekend då jag ska fotografera bröllopsfest, sedan Sundsvall i nästan 2 veckor och sedan värmland igen. Heja heja. Sista spurten nu.
 
Psst, lägger strax upp mina rawredigeringstips för er som var nyfikna!
 
5
Annonsera här »