Redigeringstips - Camera Raw

Att fotografera i JPEG eller RAW format, för mig som fotograf är svaret enkelt, jag önskar att redigera mina bilder så som jag själv önskar och vill därför inte att kameran ska pressa ihop den till en färdig JPEG bild åt mig. RAW-filer tar lite, eller ganska mycket, större plats på minnet men det är värt det och med få sekundrar i Camera Raw, bildbehandlingsprogrammet jag använder tillsammans med Photoshop, kan man lyfta en bild makant.
 
Här under kommer mina typiska steg. Det allra första jag gör efter en fotografering, är att titta igenom bilderna i Adobe Bridge, välja ut favoriterna och sedan öppnar jag upp dom i Camera Raw.
 
Här har vi en smått underexponerad (men ofta behöver man hitta det perfekta mellanläget mellan under- och överexponerat för att inte få helt utfrätt, alltså vit, himmel när man som mig är glad i motljus) RAW-fil i ganska kalla toner, direkt ur kameran.
 
 
 
Det första jag gör är att dra upp exponeringen något för att ljusa upp bilden, sedan sänker jag högdagar (alltså de allra ljusaste partierna i bilden) om jag tycker att det blivit för ljust och framför allt hittar den vitbalans jag önskar. Ibland kan det vara klurigt men prova er fram, här gick jag för lite varmare toner.
 
 
 
Ett av mina favoritverktyg. Jag, som ju är himla förtjust i ljusa bilder, aktiverar alltid objektivprofilkorrigeringar, drar tillbaka förvrängning till 0 och tar bort om inte all, som jag har gjort här, så mycket av vinjetteringen. Vinjettering är alltså namnet på det mörka som blir i hörnen på bilden, speciellt tydligt när man fotograferar med stor bländaröppning (alltså kort skärpedjup, lågt tal på "f"). Detta är en smaksak, ibland behåller jag en del då det passar, men här tyckte jag inte att det gjorde det så då drog jag vinjettering upp till 100. Mycket ljusare intryck, detta är speciellt ett måste i snö om vintern tycker jag!
 
 
 
En till favorit. Vet många av er frågar om hur jag får sån skärpa i mina bilder och dels gör kort skärpedjup (med suddigt bakom/framför motivet) att motivet "poppar" mer och därför upplevs skarpare, men sedan är det faktiskt lov att lägga på lite extra. Var försiktig dock, drar ni upp skärpan för mycket blir bilden kornig så balans är det bästa. Och lilla reglaget under brusreducering förstås. Perfekt när man fotat i mörka kyrkor eller liknande, där man behövt använda högt ISO men vill få bort en del av brusigheten i bilden.
 
 
 
 
Sååå, det var kort och gott. Efter att jag gått igenom bilderna i Camera Raw får de alltid en runda i Photoshop också, men det kan vi ta en annan gång om ni tycker att det är intressant med såna här inlägg? Gilla gärna genom att trycka på hjärtat här under, alltid roligt med feedback!
 
22
Janni

Jättebra! Mer sånt här!

Svar: Vad roligt att det gillas! Ska lägga upp tips med lite jämna mellanrum denna sommar tänkte jag :D
Madeleines.se

Janni

Tyvärr funkar inte gilla-knappen för mig...

Svar: Nej men så tråkigt! Sker inget alls när du trycket eller får du något typ av felmeddelande?
Madeleines.se

Janni

Inget händer när jag trycker :(

Svar: Ska kolla med blogg.se - tack för att du sa till! :)
Madeleines.se

Malins Blogg

Men så bra inlägg vännen! Jag har ju inte vågat mig på raw än men kanske vi kan kika lite på det när du kommer, hihi! Räknar ju kallt med att kidnappa dig mer eller mindre varje dag ;)

Puss!
<3

Svar: Ja jag ska visa! Och självklaaaart, massa dejtande <3 <3
Puss!
Madeleines.se

Marie

Åh, vad kul med redigeringstips! Jag har inte kommit så långt än, försöker fortfarande lära mig kameran bättre, har haft mycket användning av dina fototips ☺️

Svar: Vad glad jag blir - roligt att det kommer till användning, säg till om det är något speciellt du vill att jag "går igenom" :D
Kram!
Madeleines.se

Elinjosefine

Så kul med tips 👍🏻😘 Hur gör du med lagringen? Sparar du orginalfilerna i raw eller både raw och jpg?

Svar: Vad roligt att det uppskattas! Sparar både raw och jpg :D
Madeleines.se

Maria - To make each day count

Tack för tips! :D

Elin

Åh ja, tack! Gärna mer sånt här.
Så enkelt men gör ändå så mycket.

Har självklart "tryckt på hjärtat" :-)

Svar: Vad roligt! Lovar att det inte dröjer alltför länge till nästa tips... :D
Madeleines.se

Robex Lundgren

fin bild

Agnes Olofsson

Bra tips, använder också camera raw och redigerar i, superbra! :)

Liselotte

Jag fotar också allra helst i RAW, men majgadd vilken plats filerna tar, haha!

Groom-Den nya hästbloggen för mogna läsare

Ganska precis så här redigerar jag också mina bilder men jag brukar lägga till mer kontrast också när det behövs :)

Fru Boholm

Älskar redigeringsinspiration. Läser gärna ett inlägg om bearbetning i Photoshop också :)

Svar: Vad kul! Då kommer tips även där upp så småningom :D
Madeleines.se

.sandra - mamma till Siri

Åh, vilket bra inlägg! :) fotat själv alltid i RAW och älskar det. Just för att man ganska lätt kan rädda en bild som blivit för ljus eller mörk.
Men varför kör du en omgång även i PS sen?
Jag tycker även det är svårt med färgerna. På min dator ser de bra ut, men skickar jag över dem till telefonen blor färgerna mycket dassigare innan jag öppnar upp dem i appen PS Express. Tänker att mina "kunder" kanske också upplever de dassiga när de får se de på sin dator. Finns det något knep mot detta som du använder dig av, eller är det helt enkelt pga datorerna?

Kram

Svar: Ja det är genialt, oslagbart!! Jag gör mer "finlir" i photoshop, tar bort fula skuggor under ögon tex. om det behövs, lägger på lite mer vintagefeeling i färgerna ofta osv, kan visa :D
Gällande färgerna är ju alla skärmar olika, men sparar du dom för web efter att du redigerat rawfilerna? Om inte, gör det, det är viktigt för färgrymden :D

Kramar
Madeleines.se

Emma

Å vad roligt med sånna här tips!! Jag har provar RAW nån enstaka gång men eftersom man inte kan öppna dem i datorn utan att göra om dem (vilket jag inte förstår mig på) har jag gått i tillbaka till Jpeg.
Hur gör du, sparar du dem på kameran både som RAW och JPEG? På min kamera finns den inställningen och tänker att det är smidigt att man kan se dem direkt på datorn men det tar ju endel plats. och då är det JPEG låg så funderar på hur kvaliteten blir på dem?

Det är så himla kul att fota och fixa med kort men är så himla mycket man inte kan!

Ha det gott!
Kram

Svar: Nej tanken med raw är ju att de ska efterbehandlas/färdigställas, så vill man inte efterbehandla så är det bättre med jpeg :)
Jag fotar och sparar både raw och jpeg, minsta storlek på jpeg men den brukar man kunna ställa in som man önskar :)

Kramar!
Madeleines.se

Emma

Kan man förresten ladda ner och använda Camera Raw utan att ha PS?

Svar: Nej tyvärr inte, det är en "tilläggstjänst" till photoshop!
Madeleines.se

.sandra - mamma till Siri

Ser väldigt mycket fram emot ett inlägg om PS. :) Speciellt det där med vintagefeelingen, älskar färgerna i dina bilder!

Hm, ska kika en gång extra på det där hur jag sparar filerna, tack! Har det betydelse även när man skickar iväg dem för framkallning, hur man har sparat dem?

Och använder du alltid samma objektiv? Jag har en Canon 6d kamera, fullformat, och ett 50 mm 1,4 objektiv. Älskar att fota porträtt med det, men känner mig ibland låst om jag vill få med lite mer. Kanske är det jag som inte får ordning på inställningarna..

Kram

Anonym

Nyfiken, vilken kamera och objektiv använder du?

Anonym

Nyfiken, vilken kamera och objektiv använder du?

Svar: Just dessa är ju tagna av vår bröllopsfotograf som är länkad i inlägget, men annars använder jag en 5d mark II och allt som oftast Sigma 50mm art :)
Madeleines.se

Milena - mamma till tre prinsessor

Hej!

När skal du skriva nästa inlägg om detta? Har väntat lääääänge! :)) Ser fram emot det!

Svar: Så söt du är! Skriver jättegärna mer men så svårt att veta vad jag ska skriva om? Förslag på vad du vill ha tips om? :D

Kramar!
Madeleines.se

Milena - mamma till tre prinsessor

Åh, tack detsamma! Det är gulligt av dig att dela sånt här, alltid spännande att se hur andra gör med sina bilder! :) Tänkte på vad dina bilder får för "släng" i photoshop efter Raw! :) Går det ann kanske? :)

Beundrar dig för att du får fram så naturliga men vackra bilder! :)

Kram !

Svar: Såklart - coming up <3
Kramar och tack för feedback :D
Madeleines.se

.sandra - mamma till Siri

Väntar fortfarande på det där inlägget om vad/hur du redigerar i PS efter CR, hihi :)

Svar: Haha åh förlåt!! Men vet du? Jag redigerar bara i CR nu, ändrar bara storlek/gör kollage i PS nu för tiden :)
Madeleines.se

Annonsera här »