Vecka 37


Idag springer vi in i vecka 37, lite mindre än en månad kvar till beräknad födelse och tiden rusar förbi som vanligt. Den senaste veckan har jag haft mer sammandragningar och även en del som gjort ont. Lillan trycker sig mer och mer nedåt och att sätta på sig strumpor (skor ska vi inte ens prata om) är en riktig match, jag blir verkligen andfådd och ibland gör det riktigt riktigt ont både i bäcken och mage. Det känns som om hon har blivit mer medveten där inne, man får ofta rörelser till svar när man klappar/trycker på magen eller pratar med henne. Både jag och pappan tycker att det är SÅ underbart och pratar med henne många gånger varje dag och inkluderar henne i de flesta samtalsämnena på ett eller annat sätt. Hon är verkligen en del av vår vardag och det känns på ett annat sätt än vad det gjorde tidigare. Vi längtar så otroligt mycket efter dig lilla lilla vännen. (Och mamma är så nyfiken på att se hur du ser ut, hur knäppt det än låter är det nästan det jag tänker på mest. Jag tror på en liten minimicke med mörk tofs på huvudet och mörka långa ögonfransar, det ska bli spännande att se).

Vecka 37
Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Nu kan det vara bra att börja planera BB-väskan, saker som är bra att ha med till BB. Det är alltid skönt att ha den färdigpackad så har man en mindre sak att oroa sig för när det är dags att åka in!
Text: Gravid.se

18
carolina

va snäll du är :) men säger man inte så om alla barn?

MALIN - Längtar efter min prinsessa!

Wieee, grattis till oss båda och nya veckan :)Kolla din mail förresten, hemlisar på g... :DKRAM!

SANDRA ACKEFJORD

Jättefin mage :D

Maria

Mysigt att gå in i en ny vecka då man vet att de inte är så länge kvar:)

Hanna Z

Ser minsann ut som om du med fått en liten hormonrand:)

Anonym

KOLLA IN VECKANS YOUTUBE KLIPP!!!!!!! :)

Hanna

Skulle nog säga att lilltjejen är snarare 45 cm än 35 cm! :)

Jossie - Gravid i v. 30

Din mage är alltid så fin :)

Malin, Mamma till Zelina ♥:*¨¨*:

Fina mysiga magen, skönt att det är så nära nu, nu kan hon komma närsom.

Sara

Ja, de var supersmidiga att ha på sig :)Det kallas "avslag" som kommer efter en förlossning.. blödde rikligt de första dagarna, men det avtog ganska snabbt.. men ibland kunde det komma mer blod helt plötsligt igen.. Har fortfarande lite ljust avslag, hoppas det ger sig snart!! kram

Liselotte,22 år & mamma till Lilly 19 månader & Léone född 28/11♥

Snart ska du äntligen få träffa din lilla tjej. Jag kan säga att det är en sån otrolig upplevelse när hon läggs upp på bröstet & man för första gången får se den där lilla som gömt sig så länge i magen. L O V E!

Hanna Z

Ja, det var där den kom först på mig, under naveln, och nu på sistone har det blivit en riktigt ljus över naveln med. Fast hos mig är det tvärtom, den syns mer på bilderna än i verkligheten:)

Anonym

sv: tack ;)

Janni - Mamma till Emilia ♥

superfina magen!! så stor den är nu!!! kramkar

Anna-gravid i vecka 28

Grattis till nya veckan! Skönt att det rusar iväg;) Jag tänker också väldigt mycket på hur min bebis ser ut. Tror dock att den blir lik mig men får se:)

LISA [mamma till Alva och bebis i magen]

Fina fina magen :D måste kännas helt underbart nu när det är så nära :D :DJag minns också hur det tryckte nedåt i slutet osv :) mycket spännande!!! :D & du, bra att ni pratar med bebben ;) vi har varit dåliga nu med nummer två men med Alva pratade vi varje dag, var obligatoriskt :D så mysigt!!KRAM!

LINA K - SKRIVER SKRÄCKROMAN!

Närmar sig mer och mer - spännande! =)

Linda

Grattis till ny vecka :) visst går det snabbt?!!! :)

Annonsera här »