Redigeringstips - Vintage

Hej och hå vad veckorna susar iväg. Jag har suttit med bröllopsredigering nästan hela dagen och då slog det mig att jag ju lovat att visa er mina favoritverktyg, för att ge bilderna den där vintagelooken som jag gillar. Motljuset gör förstås sitt också, that´s my thing. Men dessa 3 små steg gör sån skillnad!
 
 
 
Det första jag gör är alltid att dra ned gröntonen. Hur mycket varierar förstås från bild till bild och ibland justerar jag också på de andra färgerna. Men gröntonen är A och O, om du frågar mig. När du drar ned det gröna får du direkt en softare och mer vintageliknande känsla i bilden.
 
 
 
Och här har vi den viktigaste lilla rackaren. Det blir så fint att dra in blåton i skuggorna. Jag brukar ligga på mellan 5 och 15 på den, beroende på hur mycket skuggor det finns i bilden. Grejen här är alltså att när du drar in blått i skuggorna, kan du höja värmen (gulheten) i hela bilden utan att bilden upplevs som för varm. Hängde ni med? Det blir alltså den perfekta mixen mellan varmt och kallt, älskar den!
 
 
 
 
Sista grejen, som jag är ganska säker på att jag visat er förut men det tåls att nämnas igen. Jag drar alltid bort en hel del av vinjetteringen som blir automatiskt när du fotar med kort skärpedjup. Vinjettering är alltså den mörka "slöja" som blir i kanterna av bilden. Med andra ord, när den försvinner helt eller delvis upplevs bilden ljusare och renare.
 
 
 Det finns massa bra guider till Camera Raw på internet, så för er som är helt nybörjare är det bara att börja kika runt. Det är så smidigt och tanken är alltså att likt ett fotolabb kunna redigera sina rawbilder utan att tappa kvaltét i bilden, så som du gör när du redigerar en jpeg bild. För att fota i raw ställer du in det i kameran innan du tar bilden.
 
Puh, svårt att veta i vilken ände man ska börja och sluta! Men kanske några av er fotonördar fick lite nya tips iallafall. Uppskattar ni inlägget får ni gärna trycka på lilla hjärtat här under, eller lämna en kommentar på andra fototips ni är sugna på : )
 
Before After - Före och Efter - Redigeringstips - Retouch - Vintage
10
Anna

Jag uppskattade inlägget.
Du beskriver på ett enkelt och bra sätt.
Tack för det!

Janni

Åh vad kul med tips, ska testa genast! Om du vill får du gärna berätta om det här:
• Övriga grundinställningar, typ hudtoner, skuggor, vita m.m?
• Och skärpan, från fotografering till färdig bild.
• Färginställningar för olika typer av bilder, tex nyfödd och inomhusbilder.
• Arbetssätt och tankegång (ex hur väljer du fotoplats och vad är viktigt när du fotar inomhus hos andra)
• Fota barn i rörelse (fokuseringsmetod)
• Utrustning och tillbehör du alltid använder.
•Sigma 50mm art, vad blev skillnaden i dina bilder?
Nämen oj så mycket det blev, hoppas du orkar läsa ;) Men så himla kul att läsa om sånt här. Du är bäst. Kram kram!

Maja

Var jag som häromdagen sa jag fotfarande saknade tipsen :) Inte meningen att vara anonym. Uppskattar enkla steg för steg tips. Vet det blå i skuggorna som gjorde stora skillnaden för mig! Tack för tips!

EM

Tusen tusen tusen tack för detta inlägg! Äntligen!!!!! :)) nu ska jag prova redigera och så hoppas jag på att bilderna blir som jag tänkt mig... utan att jag förstör dem! ;) Återigen TACK, det hjälpte mycket! :)))

Jill Holmstedt

Snyggt! Tack från en fotonörd :)

Janemarina

Verkligen så bra tips!! Sådana här inlägg är så kul!

fruborgenvik.se

Åh vilka bra tips!

Linda

Tusen tack för tips! :)

Izabella

Wow, riktigt bra tips!! Precis startat min egna fotoblogg, kika gärna in <3
http://smphotography.blogg.se/

Sofie

Vilket roligt inlägg, särskilt då jag fotade mitt första bröllop i somras och var ute efter just dessa toner i min redigering. Jag har mest fotat hästsport och porträtt tidigare, så bröllop var en stor omställning och SÅ kul. Har dock aldrig fotat i raw, mest för att jag vill snåla på minnet då jag inte har så många minneskort {mvh snål}, men jag har ju förstått att raw är att föredra, särskilt om man vill lägga lite tid på efterarbetet vilket jag ju vill. Jag är kanske helt efter, men när jag ändrar till raw i min kamera (canon eos 7d) så är det ingen skillnad? Det verkar ändå bli jpg. Inte heller när jag lägger in bilderna i datorn verkar det vara raw-format. Jag fattar ingenting, haha! Vet du vad det kan bero på eller om jag helt enkelt gjort fel? Kanske ändrat något helt annat (fast det låter ju skumt)? Din blogg är såå fin, hittade den alldeles nyss via blogg.se-reportaget! :D kram

Annonsera här »